Historie
Laga mag terugkijken op een rijk verleden, met vele overwinningen en successen op het water en op de kant. Sinds de oprichting in 1876 is Laga uitgegroeid tot een bloeiende vereniging waar al veel Delfste studenten zich bij aansloten. Hieronder staat een tijdlijn met de belangrijkste data en periodes van de Delftsche Studenten Roeivereeniging “Laga”.Op de avond van de 13e april 1876 werd in Delft de Delftsche Studenten Roeivereeniging opgericht, als ondervereniging van het Delftsche Studenten Corps. Al jaren voor de oprichting sprak het roeien leden van DSC aan en was het mogelijk om als buitenlid te roeien bij ‘De Maas’. Om de leden ook in Delft te laten roeien werd ‘De Sirene’, Laga’s eerste boot, voor 60 gulden van ‘De Maas’ gekocht. Na een jaar contributie van de leden ontvangen te hebben kon Laga in 1877 een botenhuis bij de vereniging betrekken.
1878 – begin 1900
Uit Leiden kwam er dat jaar een uitnodiging van Njord om aan een wedstrijd mee te doen. Dit zou de eerste studentenroeiwedstrijd zijn in de Nederlandse geschiedenis, een wedstrijd die dat jaar nog gehouden wordt onder de naam Varsity. De eerste drie jaar werd deze wedstrijd door de Lagaaiers gewonnen. In 1880 werd er voor het eerst een wedstrijd georganiseerd voor eerstejaars leden, dit bleek een doorslaggevend punt te zijn voor de bekendheid van Laga op de sociëteit en daarbuiten. In 1882 werd de Koninglijke Nederlandschen Studenten Roeibond opgericht door Laga, Njord en het Utrechtse Triton. In 1892 werd het Lagalied geschreven door A.G.A van Eelde, onder begeleiding van fanfaremuziek. Vanaf dat moment werd het Lagalied bij elke overwinning uit volle borst meegezongen aan wal.
Het jaar 1899 was het jaar van ongekende bloei, door het winnen van veertien wedstrijden tijdens het seizoen werd Laga nummer één onder de studentenroeiverenigingen. Hierdoor was het ook mogelijk om in het jaar daarop naar het eerste officiële kampioenschap waar Laga aan mee deed, en ook won, te gaan, gehouden in Parijs ter ere van de wereldtentoonstelling van 1900. Tot 1913, het jaar waar het Lagalied negentien maal aan de oevers zou klinken, werd er bar weinig gewonnen. Het ledenaantal was toegenomen, alsook het talent bij andere verenigingen. Er werden blikken getrokken maar niet meer het grote aantal van weleer. Enkel op de Varsity van 1905 werd er een blik getrokken.
Eerste Wereldoorlog
Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak veranderde het een en ander voor Laga. Zo werden veel roeiers gemobiliseerd en kon Laga het hoge niveau van roeien maar op een aantal wedstrijden laten zien. Na de oorlog werd bijna vier keer achter elkaar de Varsity gewonnen, alleen in de Varsity van 1918 was Nereus te sterk voor de Lagaai. In 1922 werd met het winnen van het hoofdnummer op de Varsity het 200ste blik voor Laga gewonnen, een mijlpaal.
Tussen de oorlogen
In 1926 vonden een aantal noemenswaardige gebeurtenissen plaats, de vereniging Oud Laga werd opgericht, met als doel Laga financieel en moreel te steunen. Dat hield in het begin vooral in de financiële middelen bieden om ploegen en coaches naar het buitenland te laten gaan. Tegenwoordig is dit één van de vele zaken waarmee Oud Laga zich bezighoudt. Ook werd er een Botenfonds opgericht, zodat Laga's vloot op een kwalitatief hoog niveau gehouden kon worden. Het Europese Kampioenschap werd dat jaar gewonnen door Lagaaiers en de nieuwe loods en het verenigingsgebouw werden ingewijd. Tussen de wereldoorlogen was het verder een rustige tijd voor Laga, er werd veel gewonnen, af en toe verloren, maar vooral hard geroeid.
Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog werd de balans opgemaakt van vijf donkere jaren waarin de bezetting de aandacht van het roeien had afgehouden. Boten waren namelijk voor de bezetter verstopt en Laga zelf werd door de Duitsers ontmanteld, omdat het gezien werd als een bolwerk van verzet.
De strijd voor een vrij Nederland had Laga's ledenaantal geraakt. Lagaaiers ontbraken uit ploegen en jaarclubs, maar zij die de strijd aangingen met de bezetter worden nu nog als besten herdacht.
Het eerste jaar na de oorlog is voor Laga succesvol. Maar liefst 140 nieuwe leden meldden zich aan. Voor hen waren er echter maar 18 riemen beschikbaar. Ondanks de trieste staat van het materiaal veroverde de Oude Acht van Laga in 1946 voor het eerst op haar eigen lustrum de Lagabeker, en versloeg daarmee de grote favoriet DDS, die in de oorlog makkelijker had kunnen doortrainen. Ook wist de Oude Acht dat jaar kampioen van Scandinavië te worden. In de verdere jaren bleven de successen uit. Het keer op keer verliezen van de Varsity, en het onverrichterzake thuiskomen van NK of Koninklijke was een grote teleurstelling.
Jaren ’50
De jaren ’50 zijn een decennium met wisselende resultaten. In 1951 worden door de Oude Acht onder andere de Nationale Kampioenschappen, het Laga Lustrum en Henley gewonnen. In Henley onttroonde de Oude Acht de Europese Kampioen uit Varese. Deze Italianen waren gekomen om de Grand Challenge Cup te winnen, maar een groepje rood geklede roeiers uit Delft haalde ze uit die droom. Ook in de halve finale werden ideeën van Spanjaarden om met blik mee naar huis te gaan ontkracht en in de finale bewees de Laga-acht haar superioriteit. Toen de acht winnend over de finish kwam sprongen alle Lagaaiers vanuit gehuurde ‘punts’ in het water om de helden te feliciteren. In de hierop volgende jaren werden minder blikken getrokken, al werd de Varsity wel weer voor het eerst in 15 jaar gewonnen in 1955.
Jaren ‘60
Het jaar 1962 brengt een einde aan een groot aantal magere jaren voor Laga. In dat jaar sneuvelen maar liefst drie records: Laga behaald 26 blikken in een seizoen, de Oude Acht vaart in slechts 5.55 minuten naar de overkant van de Bosbaan en de Oude Twee zet een baanrecord neer met een tijd van 7.28. Twee jaar later weet de Oude Vier een uitzending naar de Olympische Spelen te bemachtigen, waar ze knap derde worden. Ook in de zestigerjaren werd er al geïnnoveerd op roeigebied door Laga. Om nog harder te kunnen varen werd door de Oude Twee het blad met 12% vergroot. Mede dankzij deze vernieuwing wisten zij wereldkampioen te worden in 1966. Roeiers van Laga blijven grote internationale successen boeken, want op de Olympische Spelen in Mexico wint de Oude Twee een zilveren medaille.
Jaren ‘70
Ook aan het begin van de jaren ’70 blijft Laga goed presteren. Er worden veel blikken gehaald en veel internationale uitzendingen verdiend, deze worden ook vaak gewonnen. Olympisch succes blijft helaas uit. Er heersen moeilijke omstandigheden waaraan de ploeg zich niet weet aan te passen. Als blijkt dat de B-finale superieur gewonnen word met een tijd waarmee in de A-finale brons gegrepen zou zijn, is het duidelijk dat er meer in gezeten heeft. In 1975, net voor Laga’s 20e lustrum wordt het 1000ste blik getrokken door de eerstejaars lichte acht op de Varsity.
1976
In 1976 viert de D.S.R.V. ‘Laga’ haar honderdjarig bestaan. Het eeuwlustrum wordt in een week met veel mooie activiteiten grandioos gevierd. Eerst moet echter aan de rest van roeiend Nederland bekend worden gemaakt dat Laga 100 jaar bestaat. Het gehele seizoen wordt er in rood-wit gestreepte shirts geroeid, het getal 100 staat op de rode bladen geschilderd en een reeks stunts zorgt voor nog meer aandacht. Een van deze is de eerste editie van de Ringvaart Regatta. Njord wordt uitgedaagd voor een wedstrijd over 100 kilometer; Njord accepteert de uitdaging en later zal ook Aegir nog meedoen. Dat Laga wint spreekt voor zich. Ook op de Lustrumwedstrijden weet Laga de meeste nummers, waaronder ook de Oude Acht, te winnen.
In 1976 viert de D.S.R.V. ‘Laga’ haar honderdjarig bestaan. Het eeuwlustrum wordt in een week met veel mooie activiteiten grandioos gevierd. Eerst moet echter aan de rest van roeiend Nederland bekend worden gemaakt dat Laga 100 jaar bestaat. Het gehele seizoen wordt er in rood-wit gestreepte shirts geroeid, het getal 100 staat op de rode bladen geschilderd en een reeks stunts zorgt voor nog meer aandacht. Een van deze is de eerste editie van de Ringvaart Regatta. Njord wordt uitgedaagd voor een wedstrijd over 100 kilometer; Njord accepteert de uitdaging en later zal ook Aegir nog meedoen. Dat Laga wint spreekt voor zich. Ook op de Lustrumwedstrijden weet Laga de meeste nummers, waaronder ook de Oude Acht, te winnen.
In de jaren na het eeuwlustrum zet Laga zich in om de Ringvaart Regatta groter en professioneler te organiseren. Ook wordt de heer Brzesowsky tot Erelid van Verdienste benoemd. De heer Brzesowsky heeft in de oorlogstijd een grote rol gespeeld, door alle boten veilig te stellen nadat Laga werd geconfisqueerd door de Duitsers. Ook na de oorlog speelt hij een grote rol op Laga. Hij is de grote man achter de snelle wederopbouw van niet alleen Laga, maar ook de Nederlandse Studenten Roei Bond. Al snel zijn beiden onder andere door zijn bezielende leiding in oude glorie hersteld. Hij inspireerde Lagaaiers niet alleen in ‘zijn’ tijd; ook nu nog inspireert hij leden van onze vereniging.
Aan het begin van de jaren ’80 bevind Laga zich in een opwaartse spiraal. Het eerste damesblik wordt getrokken in een viermet en in 1981 wordt het blikkenrecord van 1967 verpulverd, er worden maar liefst 65 overwinningen behaald, waarvan de dames van Laga met 17 blikken een groot aandeel hebben. Om het roeien buiten de studentenwereld te promoten wordt in 1985 het eerste Jeugdroeikamp georganiseerd. Het idee is om roeiles te geven aan jongeren van 8 tot 16 jaar. Om het zowel voor de kinderen als voor de leiding aantrekkelijk te houden moet het niet al te serieus worden en moet er naast het leren roeien veel nadruk gelegd worden op het spelelement. Na het grote succes van de eerste editie wordt besloten dit een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Tegenwoordig is Laga’s Jeugdroeikamp de grootste van Nederland. In het jaar 1986 verscheen de eerste eerstejaars damesacht van Laga op het water. Het damesroeien heeft eindelijk voet aan de grond gekregen op Laga.
Jaren ’90
Na een lange periode van voorbereiding wordt op 14 maart 1992 de nieuwe werkplaats geopend. In deze ‘nieuwbouw’ konden grotere reparaties van boten uitgevoerd worden. In 1993 worden veel internationale successen geboekt. Zo wordt op de Nations Cup, tegenwoordig het SB WK, in de mannen dubbeltwee goud gehaald en wordt de dubbeltwee met Eeke van Nes 4e op het WK. 1996 werd een speciaal jaar. Laga bestaat 120 jaar en er worden drie Lagaaiers uitgezonden naar de Olympische Spelen.
“Om negen uur beginnen de wedstrijden. Met spanning wordt uitgekeken naar nummers met Lagaaiers in de boot. Van der Marck, Duyster en Van Nes worden uit volle borst aangemoedigd. Vooral bij Eeke van Nes en Irene Eijs (Njord) maken patriottische leuzen plaats voor een luid “Allez Lagaai” en een wat zachter “Allez Njord”. Met de bronzen plak is het eerste eremetaal binnen.” -Bestuur 120
Later op de ochtend zou de Holland Acht met de heer Duyster als stuurman als eerste over de finish gaan. Na deze succesvolle Olympiade voor Laga heeft de blikkenlijst een nieuwe aanvoerder, of eigenlijk aanvoerster. Eeke van Nes heeft een totaal van 76 blikken en 6 premies behaald. Zij staat vandaag nog fier bovenaan de blikkenlijst. In 1997 wordt de tot op heden laatste Varsity overwinning van Laga behaald. “We deden wat we moesten doen: de eerste kilometer knallen en na de bocht controleren van onze voorsprong op de tegenstanders. De rest valt niet te beschrijven en ik doe daarom geen poging” aldus de heer Van Gool.
2000 – heden
Het jaar 2000 is weer een Olympisch jaar dus wordt er hard getraind om een uitzending te bemachtigen naar de Olympiade. De heer Verberne hoort dat hij in de definitieve selectie zit van de nationale dubbelvier, die zal proberen van de Olympische nominatie een kwalificatie te maken. Deze boot plaatst zich voor de Spelen, maar voordat ze naar Sydney afreizen staat eerst de Queen Mother Challenge Cup op de Henley Royal Regatta op het programma. Hier winnen ze de finale. Nadat ze op de ‘generale repetitie voor de Spelen’, de Rotsee Regatta in Luzern tweede plaats bemachtigen is de ploeg helemaal klaar voor de Olympische Spelen. Door de voorronde en de halve finale goed te varen liggen ze in de finale.
“Op 24 september stormen zes finalisten met evenveel kanshebbers op eremetaal weg van het startvlot. Hier hebben we al die tijd voor getraind. Het is tijd om te oogsten. Maar de Duitsers nemen met al hun kracht de leiding, op de hielen gevolgd door de Italianen. Oekraïne en Nederland volgen. Halverwege drukken wij onze boeg voorbij de Oekraïners, terwijl de Italianen in een fantastische tussensprint de Duitsers voorbij gaan. (…) Met de sprint die uit de tenen komt denderen we met nog minder dan 100 meter te gaan over de wereld- en Olympische kampioen heen. Op een lengte achter de ongenaakbare Italiaanse ploeg is het Olympisch zilver voor ons.” - J.H.J. Verberne
Recentere internationale successen zijn behaald toen in 2013 Laga de Temple Challenge Cup op Henley won, door in de finale Harvard te verslaan. In het zelfde jaar wordt Mirte Kraaijkamp in de lichte dames dubbelvier wereldkampioen in Chungju (Korea). Een jaar later weet ze voor het thuispubliek in Amsterdam deze wereldtitel te prolongeren.
Meer historie?
- Sinds 2010 heeft Laga een Historie Commissie. Deze groep Lagaaiers inventariseert en archiveert al het historische materiaal dat Laga rijk is. Heeft u zelf iets dat in het archief van Laga thuis hoort? Mail naar historico@laga.nl.
- Hier op deze website, vindt u meer informatie over de (ere)leden van Verdienste die Laga rijk is.
- In het fotoalbum vindt u een map met de historie van Laga in beeld.