Gebouw

Laga is sinds 1926 gevestigd aan de Nieuwelaan 53 te Delft. Het botenhuis is de allereerste in zijn soort in Nederland en werd ontworpen door ir. Kalff. Anno 2014 is het pand niet meer geschikt voor de topsportambities van Laga. Laga is hard bezig om richting de (inter)nationale top te gaan en daarvoor zijn betere faciliteiten onontbeerlijk.

Op dit deel van de website kunt u alles lezen over de plannen voor de modernisering van Laga. Waarom is moderniseren noodzakelijk, wat gaat er gebeuren en waar kunt u terecht met vragen en opmerkingen. 

            


De eerste loods aan de Ezelveldslaan is in 1877 in gebruikgenomen. Sinds 1926 is LAGA gevestigd aan de Nieuwelaan 53.
            
 
Amsterdamse School
Het botenhuis van de D.S.R.V. “Laga”, een karakteristiek gebouw naar het ontwerp van oud-Lagaaier ir. Kalff, is geheel opgetrokken in Amsterdamse School-stijl. Het gebouw kenmerkt zich in belangrijke mate door een emotionele, uitbundige manier van ontwerpen. Er is zorgvuldig gebruik gemaakt van materialen, iedere vierkante centimeter werd bewust ontworpen, inclusief de franjes zoals de vlaggenmasten en windvanen. Er wordt op een prettige manier gewerkt met breedtes, hoogtes, massa’s en leegtes.
 
Eerste botenhuis in Nederland
Het botenhuis mag zich ook de eerste in zijn soort noemen. Het pand aan de Nieuwelaan was namelijk het eerste gebouw in Nederland speciaal ontworpen voor roeiersgebruik. Hier heeft het gebouw dan ook een groot deel van haar afmetingen aan te danken. Zo is op het dakterras een verhoging gerealiseerd, zodat boordpalen rechtop in het palenhok konden worden gehangen. De diepte van de botenloods, lakloods en de werkplaats zijn gebaseerd op de afmetingen van een acht-met-stuurman.
 
Ontwikkeling
Het gebouw heeft sinds 1926 een scala aan ontwikkelingen ondergaan. Waar andere botenhuizen in de oorlog het leven lieten, mogen we blij zijn dat Laga’s botenhuis werd gespaard. Desondanks brengt een gebouw op leeftijd als deze ook veel onderhoud met zich mee. Zo werd Laga ingrijpend gerenoveerd en werd er begin jaren ’90 een werkplaats, ontworpen door ir. L. Vis, aangebouwd. Het fenomeen damesroeien bracht op haar beurt de taak aan Laga om deze ‘nieuwkomers’ te voorzien van hun eigen sanitaire voorzieningen.
 
Rijksmonument
Het mooiste gebouw dat de oevers van de Schie rijk is, mag sinds 2000 als Rijksmonument door het leven gaan. Het gebouw ademt dan ook nog steeds de sfeer uit van die lange geschiedenis die rijkt tot in 1876.
Contact
D.S.R.V. "Laga"
Nieuwelaan 53
2611 RR Delft

T: +31(0)15 212 52 66
E: info@laga.nl
Copyright © 2023 laga.nl | Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga
LAGA