info@laga.nl +31(0)15 212 52 66
Twitter: TU Delta sprak vier van onze roeiers die zich momenteel opmaken voor het WK onder 23 dat 24 tot en met 28 juli plaa… https://t.co/Kp2PtkOmVo - 02-07-2019

4 sprintblikken en 10 blikken op de ARB

Nabeschouwing Thetis sprints – ARB Bosbaanwedstrijden

Door J.P.C. Freund

Het wedstrijdweekend begon deze keer, voor sommigen, al op vrijdagavond. Voorafgaand aan de ARB Bosbaanwedstrijden gingen sommige boten het water op om mee te doen aan een sprintwedstrijd georganiseerd door een Nereus dispuut. Niet alleen boten die al meedoen aan een klassement, maar ook broer-zus bootjes en huis-combinaties deden mee aan deze wedstrijd, waar je niet alleen een blik krijgt maar ook een tasje met allemaal lekkere sportdrankjes, sportvoedsel en een mooie bidon. Dit zat echter in een papieren tasje, wat geen slim plan was gezien roeien een watersport is.

Desalniettemin was het een succesvolle vooravond, waar blik werd getrokken door een huisgenoten-dubbel van mej. M. Sagasser en T.E. Dullemans! De dames gingen diagonaal de baan over, maar dit maakte niet uit gezien de grote afstand die ze voor de rest lagen! Ook was er blik voor de twee-zonder van, eveneens huisgenoten, de heer E.P.J. van der Maarel en F.P.S. Driessen! Op het einde van de avond wisten ook de development vier-zonders van de heren en dames te blikken! De mannen hadden zowel in de voorwedstrijd als in de finale een spannende strijd met de oude vier van de noorderburen, maar die strijd werd twee keer in het voordeel van de Lagaaiers beslist. De dames hadden in hun nieuwe opstelling geen problemen met de concurrentie en haalden met bijna een lengte op de nummer 2 de overwinning binnen! Een goede generale voor het weekend dus!

Licht
Bij de eerstejaars lichte mannen is de ploeg afgelopen weken een beetje op de schop gegaan. Waar ze met 11 man begonnen aan het seizoen zijn er nu nog negen van over, waarvan er al drie beginnelingen af zijn. De tweede afvaller was slechts een halve week voor de wedstrijd, maar de mannen tonen zich weerbaar en ijzersterk. De sfeer is positief en het resultaat dit weekend is daar een gevolg van. Na een sterke voorwedstrijd voeren ze een goede finale, waarna ze zeven punten mee naar Delft mochten nemen.Nereus is al de winnaar van het klassement, maar door de derde plek van afgelopen weekend gingen onze lichte heren van de 4e naar de gedeelde 2e plaats. Komende wedstrijdweekenden zijn dus allesbepalend in hun veld, waar het verschil tussen de nummer 2 en nummer 6 maar vier punten is.

De combinatie op zondag van de beginnelingen van licht met twee andere verenigingen verliep niet helemaal naar wens, maar misschien wel een beetje naar verwachting. De finale werd niet behaald.

De beginnelingen-af ploeggenoten startten met coach J.H. Ammerlaan op slag in het gevorderde vier-met veld, waar ze vijfde werden.
Van de middengroep startten er voornamelijk veel kleine nummers. De development dubbeltwee maakte weer mooie halen, maar mochten op een seconde niet door naar de finale. Op zondag kwam de ultieme revanche: de heren T. Winkel en C. Schreuder werden scull-beginnelingen af!

Op zowel zaterdag als zondag startte de heer M.F.L. Meersman in de skiff, wat op zondag resulteerde in de 4e plaats in de B-finale. Op zaterdag startte ook de heer L.V. Pragt in de skiff, maar ook hij ging niet door naar de A-finale. Op zondag was het wel twee keer raak: De heer P.J. den Bremer werd derde in het lichte elite veld en de heer D.R. Adema werd 5e in het lichte beginnelingen veld.
Op zaterdag was er ook nog een race in twee-zonders. De grootste uitdagers van de heer P.J. den Bremer en L.V. Pragt, die SA kon worden, waren ploeggenoten D.R. Adema en M. Hofwegen. Toch waren ze niet bestand tegen de halen van de eerstgenoemde, waarmee de heer L.V. Pragt dus zijn lang verwachte SA-status wist binnen te halen in de snelle tijd van 7:02!

Tot slot eindigde de lichte middengroep in een dubbelvier, met aan boord de winnaars van het twee-zonder veld en de development dubbel. Deze combinatie startte in het zware veld, maar liet wel zien hard te kunnen varen met een tijd van 6:12. Deze race was een poging om zich te plaatsen voor het EUC, wat ze gelukt is! Dat wordt in september dus een leuk buitenlands avontuurtje voor vier mannen van licht!
 
Lichte dames
Bij de lichte dames start nog steeds mej. Z. Zwerver met de dames van Vidar in het klassement. Nadat de strijd tussen deze combinatie en haar eigen ploeg een paar keer in het voordeel was beslist van de combinatie, was het dit weekend raak voor de Laga dubbelvier! De dames voeren een goede voorwedstrijd en wisten voor het eerst sinds de Hollandia een A-finale te varen in het klassementsveld! In die finale was het niveau hoog en konden ze zelf niet meer het roeien van die ochtend laten zien, met een 6e plek als gevolg.

Op zondag was het niet de dag van de dubbelvier. Zowel in de timetrial als in de finale werd in een uitgedund veld de 6e tijd gevaren. De race van zaterdagochtend geeft echter wel een goede boost en de dames zijn strijdlustig voor de laatste twee wedstrijden.
Mej. Z. Zwerver en J.N. Tops roeiden op zondag in de skiff de timetrial. In een verschillend veld werd een verschil van 6 seconde gevaren in het voordeel van mej. Z. Zwerver. Het zou leuk zijn om dit duel boord aan boord te zien op de volgende wedstrijd!

De Developmentbootjes, een Laga boot en een Laga/Skadi-combinatie, gaan redelijk gelijk op tijdens de laatste wedstrijden. De Laga-dubbel had dit weekend veel pech met de loting, en werd met de 5e tijd van de dag 4e in hun voorwedstrijd, waardoor de finale niet werd gehaald. Hierdoor daalden de dames van de 2e naar de 5e plek in het klassement. De combi ging wel door, en werd in de finale 5e, waardoor ze in het klassement nu de 6e plek innemen! Op zondag ging deze combinatie nog tweemaal de baan over in het gevorderde-B veld, waar ze vierde werden.

Ook traden op zaterdag twee dames aan in de skiff. Zowel mej. A.N. Oggel als P. Verkaik werden derde in hun voorwedstrijd, wat niet genoeg was om door te gaan. Ook startte L.C.M. Michielsen in de dubbeltwee met een partner van Nereus, waar ze zich in het zware veld net niet plaatste voor de finale.

Op zondag roeide stuurpik en lichte dame S.A.J. Tas naar de 5e tijd in de heat van het dames elite skiff-veld, waar ze niet meer in actie kwam in de finale. Ze had zich teruggetrokken omdat de dubbelvier, waar ze slagvrouw is, in het eliteveld een 2e tijd voer in de kwalificatie. In de finale kwam het er voor de vier helaas net niet helemaal uit en werd de vierde tijd gevaren.

Mej. L.C.M. Michielsen startte op zondag in een combinatie dubbelvier in het zware veld, waar ze achter de onder-23 vier van T.E. Dullemans en een knorrenvier uit Amsterdam 3e werd.

Zwaar
Het hoeft eigenlijk niet meer gezegd te worden; eerstejaars zwaar is in een spannende strijd met Nereus verwikkeld. Door blessures roeide zowel bij Laga als bij Nereus iemand anders op vier, wat het herintreden van de heer D.F. Bolkestein in de acht betekende. De race was weer ongekend spannend. Onze mannen hadden zich ervoor geknokt, maar in een alles of niets eindsprint trokken de Amsterdammers tóch aan het langste eind. Onze jongens mogen desalniettemin trots zijn op de rappe tijd van 5:50.

De vier wist zich, vanwege een blessure van de heer N.J. van der Sluijs, met een invaller van DDS niet te plaatsen voor een finale op zaterdag, maar op zondag kwamen de mannen, met dit maal de heer D.F. Bolkestein in plaats van de DDS’er tot een 9e tijd in de Time-Trial. In de B-finale werd de 3e tijd gevaren.
De development vier ging na het blik van de sprint met goede moed het water op, maar in de voorwedstrijd ging het niet naar wens. In de A-finale probeerden ze het tij te keren, maar ook dit lukte helaas niet. De concurrentie is weer dichterbij gekomen en ze staan weer op scherp om de laatste twee races niets meer weg te geven. Met hun race plaatsten ze zich overigens wel voor het EUC.

De andere vier-zonder, die in het elite veld startte, voer ook niet de race die ze wilden laten zien. Ze waren nog wel twee seconde sneller dan de development vier, maar in hun veld was dat niet genoeg voor een A-finale. De heer L.C. Stolper deed namelijk ook mee met wat vrienden uit Amsterdam. Met 5:59 een heel snelle tijd en dus een blik voor hen!

De andere mannelijke winnaars van een sprintblik, namelijk de twee-zonder, zette de lijn wel voort. In een overtuigende race voeren ze naar de winst, wat voor de overgangsstatus van de heer F.P.S. Driessen zorgde! Om bij de kleine nummers te blijven; er startten zowel op zaterdag als op zondag drie skiffjes van zwaar. Waar op zaterdag geen van allen de finale wist te halen, was het zondag wel raak. De heer J.J. van der Ham was anderhalve seconde sneller dan de heer W.A. de Vries, waardoor de eerstgenoemde door ging, en de ander niet. De heer D.A.G. van Haasteren voer de vierde tijd. In de finale was het dan ook van Haasteren die de meeste kans maakte van de twee Lagaaiers. Na een goede start en prima middenstuk kwam het aan op de eindsprint, waar een jeugdpik van de Hunze toch de snelste bleek.

Op zondag startte ook het middenschip van de development vier-zonder in de twee. Met concurrenten als Bas Thijssen en Harold Langen van Triton was het wel duidelijk dat het niet om de winst zou gaan. Er werd een prima 4e plek gehaald.

Tot slot was het aan het geweld van de acht. In drie achten werd Laga vertegenwoordigd in het elite veld. De eerstejaars-acht, de middengroep-acht die naar de World-Cup in Rotterdam wilt en de heer D.A. Vos de Wael die in de onder-23 acht zit. De eerstejaars-acht verloor hun duel met Nereus zowel in de time-trial en de B-finale. De nog weinig in getrainde middengroep-acht kwam een paar tienden te kort voor de A-finale, maar voer in de B-finale na een slechte start een goed laatste deel en won daarmee ruim de B-finale. In de A-finale werd de eer hoog gehouden door D.A. Vos de Wael, die met zijn ploeg de Henley-acht van Nereus versloeg met een snelle tijd van 5:35 en daarmee blik trok!

Dames
De eerstejaars dames acht vaart een heel constant korte-baan seizoen. Na 2 6e plekken, een 5e en een 3e plaats was het dit weekend na een goede voorwedstrijd weer een 5e plek. Met dit prima gemiddelde komt een 6e plaats in het klassement kijken, met een aantal punten onder de Hagenezen die in een mindere fase zitten. Genoeg ruimte dus om omhoog te kijken! In het beginnelingen veld zou het nu toch wel eens hét moment kunnen zijn, maar na een tweede tijd achter Triton in de timetrial was in de finale ook Gyas nog sneller. Toch geeft ook deze 3e plek wederom aan dat ze er dichtbij zitten. Misschien dat ze zelfs wel gewacht hebben op de Damen, onze wedstrijd, om daar met veel publiek een blik te kunnen trekken?

De vier van de dames pakte voor de 3e keer dit seizoen 7 punten voor het klassement, wat ze op een 2e plek in het klassement houdt. In het dames vieren veld is een uit elkaar gevallen acht van Vidar gekomen met een hele sterke vier, die nu beide races die ze meededen in de vier wisten te winnen. Zou het de dames nog een keer dit seizoen lukken om deze Vidraten te pakken? De dames zijn in ieder geval al beginnelingen af en varen in het gevorderde veld ook lekker mee. Afgelopen weekend haalden ze een 3e plaats.

De middengroep van de dames was dit weekend ontzettend succesvol. De development vier was na vrijdag op oorlogspad en gaf dit een goed gevolg. Net achter klassementsleider Aegir werden ze tweede. In het gevorderde veld versloegen ze klassementsconcurrent Skadi met grote overtuiging, waardoor de dames blik trokken! Dit betekende het einde van shirts met mouwen voor mej. L.H. van der Ven.

De nieuw gevormde twee van mej. L.G. Kuiperbak en M. Sagasser had zaterdag in de finale een goede race waarin ze tweede werden. In de finale ging het namelijk een stuk beter rechtdoor dan in de voorwedstrijd, waar ze vanuit baan 4 in de uitroeibaan (baan 7) terecht kwamen en op centimeters na inpikten in het riet.
De development dubbeltwee van mej. F.B.E. Kolff en A. van Bergen liep dit weekend vlekkeloos. In de voorwedstrijd werd gewonnen en ook in de finale was het eerste bliepje voor hen! De dag erna in het gevorderde veld voeren ze ook prima, met een vierde tijd in de timetrial en de 3e plaats in de A-finale!

Op zaterdag startte ook mej. T.E. Dullemans in een dubbeltwee met haar SB-genootje van Aegir. Uiteraard ging dit duo door naar de finale, waarin de andere twee van haar vier toch net iets sneller bleken te zijn samen in de dubbel. Een dag later mochten ze het dan ook met zijn vieren laten zien. In deze race waren ze van begin af aan te snel voor de tegenstand en dus trokken ze blik!

Naast iemand in de dubbel vier, zitten er twee Lagaaisters in de SB-acht. Mej. M.H. Damen en D.A. den Besten zijn de namen. Nadat ze samen in het voorseizoen en op het NK-klein al mooie dingen lieten zien mochten ze nu ook weer een samen het water op. De chemie is zeker niet verdwenen, want in het eliteveld domineerden de dames weer van begin tot eind. Met deze overwinning boekte mej. M.H. Damen haar SA-status, die ze op een gekke officiële wijze al binnen had. Het mocht echter nog niet gevierd worden met champagne uit de boot, want het duo moest snel terug om met hun SB-acht te roeien.

In deze acht startten ze in hetzelfde veld als alle andere dames, die met hun Woman’s Henley acht nog een laatste repetitie hielden. Het zou een leuke strijd worden, maar tijdens het oproeien van de SB-acht ging wat fout. Ze waren te laat en tijdens het oproeien waren vaarregels overschreden; uitgesloten. Zonder de concurrentie van de SB-acht voer de Dames-acht feilloos naar de overwinning, wat veel bijzonderheden met zich meebracht. Door de overwinning behaalden de dames A. van Bergen, L.G. Kuiperbak, S. van der Kleij en stuurpik M. Hemminga de overgangsstatus en mej. M. Sagasser werd hiermee beginnelingen af. Tot slot van rekening mocht mej. C.S. den Bremer zelfs de boot uitstappen een een rijk gevulde fles champagne in ontvangst nemen!

Heel middengroep dames blikte dus dit weekend op de ARB, op eentje na. Geblesseerde mej. M.F. Duzijn was niet in staat te starten en was ook nog eens gevallen met de fiets op weg naar de Bosbaan zondag. De P van de Boaco was desalniettemin uiteraard als eerste op het vlot te vinden om haar ploeg te feliciteren met de overwinningen!
 
Daarmee werd het weekend afgesloten. Een zeer succesvol weekend, die de blikkenteller verder liet stijgen. Een goede generale voor de Damen, waar heel Laga zich wederom van zijn allerbeste kant zal laten zien!

Weerbericht

Windkracht: 2 bft
Windstoten: 17.64 km/u
Windrichting: ZZO
Zonsopgang:05:41
Zonsondergang:21:49
Temperatuur: 19.2 °C

Bron: buienradar.nl
Update: 20-07-2019 04:40

Agenda

AUG
18
OWee
t/m 23 aug
SEP
1
Swim To Fight Cancer
SEP
3
EUC
t/m 9 sep
SEP
8
Rotterdam Harbour Sprint
t/m 9 sep
SEP
13
Army Regatta
t/m 15 sep
» Meer activiteiten
» Agenda exporteren
Social Media
Contact
D.S.R.V. "Laga"
Nieuwelaan 53
2611 RR Delft

T: +31(0)15 212 52 66
E: info@laga.nl
Copyright © 2019 laga.nl | Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga
LAGA