Column: Amstel festijn


Door de ogen van een stuurpik
 
Daar waar in Delft het meest enerverende vooruitzicht een flauwe bocht of een veilig bruggat is, levert ander roeiwater soms meer spectaculaire taferelen op. Om het volledige Mario Kart gevoel in de roeiwereld op te zoeken moet je absoluut op de Amstel zijn in de weekenden van de Head en de Heineken. Een slingerend parcours en net ongezellige drukte zijn een recept voor spektakel, sensatie en de nodige onheil.
 
Om het gnomenleger van botenbestuuders niet volledig onbeslagen ten ijs te laten gaan wordt de Amstel traditiegetrouw ontdooid door een avondje te kliederen op baankaarten en iedere bocht en herkenningspunt uit te pluizen met elkaar. Echter blijkt het in de praktijk allemaal toch een stukje moeilijker op deze o zo lastige rivier. Fouten zitten in kleine hoeken, maar dukdalven in dode. Zo overkomt je altijd wel wat op Amstel trainingsweekend. Ach, het hoort erbij. Iedere fout is beter dan met 15 seconden te veel op de klok terug komen van een Head.
 
Na een weekend roergebruik op de Amstel is het dan zo ver. Een wedstrijd, zo geweldig dat er zelfs een pils naar is vernoemd, staat voor de deur. Daar waar de schaatssport al het inzicht had gekregen dat een vierkamp wel een leuk concept was, kwam de roeisport er 47 jaar geleden ook achter dat het misschien wel lachen was. Omdat roeien toch zwaarder is, en daardoor superieur, werden de schaatsafstanden gehalveerd om het nog een beetje dragelijk te houden. 
 
De Heineken, een wedstrijd waar het thuisvoordeel niet alleen slaat op kennis van het water, maar ook op de scherpte van de klokkers, mocht helaas dit jaar toch niet zonder zucht of stoot verroeid worden. Een zucht van de wind, en een stoot voor roeisters die tevergeefs naar de hoofdstad waren afgereisd op zaterdag.
 
Gelukkig mocht iedereen op zondag nog even proeven van wat de Heineken nou echt is. Als een eikel het water over, zonder je tegenstander ook maar iets te gunnen. Hier onderscheiden de echte stuurlui zich van de slappe zakken die over zich heen laten lopen. Gelukkig is Laga de stoutste en daarmee ook gevreesd door ieder andere vereniging in Nederland. Met een gezonde dosis Napoleon-complex hebben onze stuurlui zich dan ook zelfverzekerd over de Amstel gemanoeuvreerd.
 
Deze week zou een revanche worden, wel een volle pot roeien. Nu wel de volle Grand Prix op 150cc à la Mario Kart. Je zou bijna denken dat de uren die in Mariokart op trainingskamp zijn gestoken, met voorbedachten rade waren. Het enige verschil tussen de Head en Mariokart is dat de Blue Waffel op de Amstel niet een voordeel is. Verplichte kost in de opvoeding. De messen zijn geslepen, de bochten zijn scherp, de lijnen strak. 
 
Met een luid: ‘’Mijne Heeren godverdomme…’’
« Terug
Social Media
Contact
D.S.R.V. "Laga"
Nieuwelaan 53
2611 RR Delft

T: +31(0)15 212 52 66
E: info@laga.nl
Copyright © 2019 laga.nl | Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga
LAGA